ITRS - Energie

Što su solarne dizalice topline?

Dizalica topline je stručni naziv za sustave, a koji koriste isti princip rada kao i kućni klima uređaji, te kuhinjski hladnjaci. Dizalice topline se razlikuju u tome što im je primarna namjena grijanje, te je u njima zamjenjena funkcija unutarnje i vanjske jedinice. Tako dok kuhinjski hladnjaci uvijek hlade unutrašnjost hladnjaka i griju „vanjski“ prostor kuhinje, dizalice topline primarno hlade vanjski zrak, vodu ili tlo, a griju vodu u sustavu grijanja. Da bi se omogućio ovakav način prijenosa topline, kao i u hladnjaku, dizalice topline kao pogonski uređaj imaju
kompresor koji omogućuje potrebnu promjenu tlaka (i temperature isparavanja/kondenzacije) radne tvari u sustavu.

Sam naziv dizalica topline (a često se nazivaju i toplinskim pumpama) je nastao kao opis samog principa rada susutava. Ideja je da dizalice topline omogućuju podizanje (“pumpanje”) topline sa medija niže temperature (poput hladnog vanjskog zraka) na medij više temperature (poput vode u spremniku).

Solarne dizalice topline se razlikuju od klasičnih u tome što umjesto vanjske jedinice sa ventilatorom (koje nalikuju vanjskim jedinicama kućnih klima uređaja) imaju solarne panele koji omogućuju da se izravno preuzima dozračena toplina sa Sunca i toplina zagrijanog vanjskog zraka. Prednost rada po sistemu dizalice topline u odnosu na klasični solarni sustav je tada u činjenici da solarna dizalica topline može za vrijeme naoblake ili noći toplinu preuzimati i od samog vanjskog zraka.

Što to znači za Vas?

Zbog toga što ova vrsta solarnog sustava radi na principu dizalice topline onda u panelima ne struji voda tada nema opasnosti od smrzavanja vode u panelu niti potrebe za korištenjem glikola. Cijevi za ovaj sustav su također manjeg promjera nego za klasični sustav, a obzirom da može preuzimati toplinu od okolišnog zraka ne ovisi o izravnom Sunčevom zračenju. Zbog toga Vam ovaj solarni sustav može osigurati opskrbu toplinom u svako doba dana i godine, neovisno o vremenskim uvjetima. Također ne postoji ni potreba rasterećenja sustava pri uvjetima prejake osunčanosti kao što se javlja kod nekih sustava koji imaju vodu u panelima i gdje onda dolazi do pregrijanja i oštećenja panela.

Zahvaljujući činjenici da solarni paneli, izrađeni od kvalitetnog anodiziranog aluminija, teže jedva 8 kg, te da njihov inovativni princip rada omogućuje instalaciju između 0 º i 90 º ovi solarni paneli predstavljaju optimalno rješenje i za najzahtjevnija arhitektonska rješenja i objekte. To duguju tome što se ovi moderni solarni paneli mogu postavljati na krovovima, ravnim pokrovima, fasadama, zidovima, vrtnim ogradama i dr.

Kakva je to radna tvar u sustavu?

Solarne dizalice topline koriste istu radnu tvar koja je standardna u većini današnjih klima uređaja. Ona je potpuno neškodljiva za zdravlje ljudi i za ozonski omotač, a ispunjava i standarde Europske unije o sprječavanju efekta staklenika i globalnog zagrijavanja. Radna tvar u sustavu nikad ne dolazi u fizički kontakt s vodom koju zagrijava, nego je uvijek odvojena metalnim izmjenjivačkim površinama. Sustav se puni s radnom tvari tijekom postavljanja i puštanja u pogon, te ona nakon toga može funkcionirati u sustavu tijekom cijelog njegovog životnog vijeka.

Ukoliko imate daljnjih pitanja o načinu funkcioniranja sustava (ili Vas zanimaju detaljne tehničke specifikacije) slobodno nas kontaktirajte ili preuzmite neku od ponuđenih brošura i kataloga.

Energie
Katalog

Energie general katalog
Pregledaj katalog

Grijanje kućanstava i bazena te veliki sustavi

Grijanje kućanstava i bazena te veliki sustavi
Pregledaj katalog

Priprema tople vode
za kućanstva

Priprema tople vode za kućanstva
Pregledaj katalog

Mogućnost sufinanciranja iz EU fondova

Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u objektima raznih namjena može ostvariti subvenciju iz europskih fondova. Iskorištavanjem dostupnih subvencija se značajno smanjuje vrijeme povrata investicije.

Moguće je ostvariti subvencije od 40% do 80%, a više o mogućnosti subvencioniranja možete doznati na našoj stranici o dobivanju poticajnih sredstava iz europskih i državnih fondova.

Europski strukturni i investicijski fondovi

Imate pitanja?

Obratite nam se sa povjerenjem

Info telefon

Nazovite nas

Broj telefona

01 6600 434

Email

Ispunite online obrazac

Pošaljite nam email

Kontaktirajte nas