Zašto biomasa?

Biomasa i moderni sustavi koji je koriste su u dosadašnjim natječajima priznavani kao sustavi obnovljivih izvora energije, što oni u stvarnosti jesu jer je biomasa lokalni i obnovljivi resurs, te je za ovakve sustave bilo moguće ostvariti subvencije. Moderni kotlovi na biomasu su prepoznati u novim smjernicama kao isplativa ekološka zamjena za plinske kotlove i neučinkovite klasične peći na drva. Uvođenjem peletnog goriva i procesa pirolize umjesto klasičnog sustave peći na drva postiže se veća učinkovitost, ali i veći komfor tijekom korištenja budući da se uklanja potreba za čestim dodavanjem drva u kotao, te sustav većinu vremena radi automatski.

Kotlovi na pelete

Kotlovi na pelete kao gorivo koriste drvene pelete koji se izrađuju najčešće od suviška drveta iz industrijskih pilana ili sličnih pogona. Peleti su ujednačenog oblika i veličine, te dovoljno sitni da ih se može lako transportirati, a dovoljno veliki da ne predstavljaju problem po pitanju prašine i curenja kao primjerice piljevina. To omogućuje da se lako mogu iz spremnika transportirati i dozirati u kotao, a čime se povećava učinkovitost kotla i smanjuje potreban rad korisnika jer peleti dolaze već spremni za korištenje i automatski se doziraju u kotao iz spremnika.

Dostupne su dvije verzije ovih kotlova, tzv. pelet-set kotlovi koji u osnovi imaju klasični kotao na drva koji je nadograđen plamenikom za pelet koji omogućava korištenje tog goriva u kotlu i sa tim povezano povećanje učinkovitosti kotla. Druga verzija su kotlovi proizvedeni baš za rad na pelete koji su nešto skuplji, ali nude veću učinkovitost i imaju finiji sustav upravljanja s mogućnošću spajanja na WiFi.

Pirolitički kotlovi

Pirolitički kotlovi kao gorivo koriste cjepanice drva. Za razliku od klasičnih peći i kotlova na drva, ovi kotlovi cjepanice izgaraju u šaržama. Kada se u kotao stavi šarža cjepanica one se rasplinjavaju i raspadaju pod utjecajem topline pri visokoj temperaturi i oslobađaju gorive plinove koji zatim kontrolirano izgaraju. Ovim načinom se omogućava ravnomjerno izgaranje i dugotrajniji rad. Ograničenje ovih kotlova je potreba za suhim drvom jer vlaga u drvetu ometa proces pirolize, a ujedno je zbog šaržnog načina rada potrebna i ugradnja relativno velikog međuspremnika (tzv. pufer ili buffer spremnika) koji omogućava da se izgaranje dovrši i toplina preda čak i ako dođe do zatopljenja tijekom dana.

Kompletna usluga

ITRS svojim korisnicima nudi cjelokupnu uslugu; a to podrazumijeva projektiranje, ugradnju, puštanje u pogon te održavanje sustava. Odabir kotla vrši se uz konzultaciju s korisnikom te nakon uvida u stanje na lokaciji. Ovisno o potrebama i željama korisnika ITRS d.o.o. nudi ugradnju kotlova većeg broja proizvođača te različitih cjenovnih razreda.

Europski strukturni i investicijski fondovi

Mogućnost sufinanciranja iz EU fondova

Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u objektima raznih namjena može ostvariti subvenciju iz europskih fondova. Iskorištavanjem dostupnih subvencija se značajno smanjuje vrijeme povrata investicije.

Moguće je ostvariti subvencije od 40% do 80%, a više o mogućnosti subvencioniranja možete doznati na našoj stranici o dobivanju poticajnih sredstava iz europskih i državnih fondova.

Imate pitanja?

Obratite nam se sa povjerenjem

Info telefon

Nazovite nas

Broj telefona

01 6600 434

Email

Ispunite online obrazac

Pošaljite nam email

Kontaktirajte nas