Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji
Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji

Moderni termotehnički sustavi

Troškovi energetskih postrojenja i opreme, grijanja, hlađenja, ventilacije, strojeva i rasvjete su značajan i fiksan trošak za sva poduzeća, bilo da se radi o objektu s par apartmana ili tvornici sa nekoliko proizvodnih hala. Pri tome velik broj poduzeća u svojim sustavima još uvijek koristi zastarjele sustave koji su nepovoljni kako za okoliš tako i za budžet poduzeća, te su neadekvatni za zahtjeve modernog poslovanja. Bilo da se radi o kotlovima na lož ulje, starim plinskim kotlovima ili čak klasičnim kotlovima i pećima na drva, svi oni ne ispunjavaju ekološke standarde koji se očekuju od modernog poduzeća koje gaji imidž tržišnog lidera. Tu su zatim i zastarjeli sustavi ventilacije i hlađenja koji izazivaju negodovanje gostiju u ugostiteljskim objektima, odnosno energetski zastarjele tehnologije i strojevi koji se više ne mogu nositi s konkurencijom u industrijskoj proizvodnji, a svojim rasipanjem topline i potrošenog zraka narušavaju atmosferu i produktivnost u pogonu.

Iz tih razloga moguće je ostvariti smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti na tržištu primjenom mjera energetske modernizacije, u sklopu kojih se izbacuju stari energenti i sustavi i zamjenjuju novima.

Obnovljivi izvori energije

Ključni korak u energetskoj modernizaciji bilo kojeg objekta je upotreba obnovljivih izvora energije. Osim što su oni povoljni za okoliš i jeftiniji, njihova uporaba će u budućnosti postati obavezna stupanjem na snagu Europske direktive koja obavezuje postizanje statusa „zgrade gotovo nulte energije“ svih novih i rekonstruiranih objekata. Povrh toga poduzeća koja ispunjavaju i prestižu ciljeve obnovljivih izvora energije imaju marketinšku prednost u tome što su njihovi proizvodi i usluge ekološki prihvatljiviji od konkurencije, te si otvaraju dodatni i sve značajniji način privlačenja potencijalnih kupaca.

U poslovnim objektima je moguća primjena više različitih sustava obnovljivih izvora energije. Ugradnjom fotonaponske elektrane direktno smanjujete potrošnju električne energije, a ugradnjom toplovodnih solarnih sustava možete značajno smanjiti trošak potrošnje tople vode gostiju u ugostiteljskom objektu ili procesno-tehnološke vode u proizvodnim pogonima. Grijanje i hlađenje poslovnih objekata moguće je ostvariti dizalicama topline različitih vrsta, od klasičnih (zrak-voda) do onih koje koriste podzemnu ili morsku vodu (voda-voda). Ugradnjom ovih sustava moguće je značajno smanjiti troškove, te se približiti energetskoj neovisnosti Vašeg objekta. Također ćete značajno smanjiti Vaš utjecaj na okoliš i postati aktivan sudionik u procesa rješavanja problema klimatskih promjena. Uz to ovakve mjere često mogu dobiti i poticajna sredstva kojima se dodatno povećava njihova isplativost.

ITRS nudi kompletnu uslugu uvođenja ovakvih sustava u Vaš dom, od izrade projekta, prijave na natječaje za dobivanje subvencija, do same ugradnje odabranog sustava.

ITRS

Imate pitanja?

Obratite nam se sa povjerenjem

Info telefon

Nazovite nas

Broj telefona

01 6600 434

Email

Ispunite online obrazac

Pošaljite nam email

Kontaktirajte nas