Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji

Princip rada

Dizalica topline su uređaji koji omogućuju prijenos topline sa izvora niže temperature (npr. vanjskog zraka ili podzemne vode) na medij više temperature (npr. vodu u spremniku ili zrak u prostoriji). Sam naziv dizalica topline (a često se nazivaju i toplinskim pumpama) je nastao kao opis samog principa rada sustava. Ideja je da dizalice topline omogućuju podizanje (“pumpanje”) topline sa medija niže temperature (poput hladnog vanjskog zraka) na medij više temperature (poput vode u spremniku).

Da bi se omogućio ovakav način prijenosa topline, dizalice topline kao pogonski uređaj imaju kompresor koji omogućuje potrebnu promjenu tlaka (i temperature isparavanja/kondenzacije) radne tvari u sustavu. Povijesno se ovaj princip rada koristio primarno u rashladnim sustavima, ali danas sve više postaje standardno rješenje i u grijanju zbog svojih povoljnih karakteristika.

Rješenja za ugostiteljstvo i trgovinu

U većini ugostiteljskih i trgovačkih objekata, pogotovo onih u primorju, hlađenje često predstavlja značajan ili čak i dominantan dio troškova energije za kondicioniranje prostora. Uz to postoje zasebni troškovi održavanja rashladnika (chillera) i sustava grijanja. S druge strane, u onim objektima gdje hlađenje ne postoji dolazi sve češće do nezadovoljstva gostiju i kupaca koji očekuju hlađenje kao standardnu opciju. To je dovelo do toga da je sve više ugostiteljskih i trgovačkih objekata načičkano desetcima tzv. split-klima uređajima koji nagrđuju sam objekt i ne pružaju vlasniku centralnu kontrolu nad sustavom.

Kao idealno rješenje za sve tipove ugostiteljskihi trgovačkih objekata može se predložiti upravo dizalica topline. Ovaj sustav u potpunosti zamjenjuje postojeći chiller i/ili split-klime, a ujedno omogućava i centralno upravljivo grijanje objekta zimi. Time ne samo da povećavate komofor gostiju, nego smanjujete troškove pogona i održavanja sustava, te si omogućavate centralnu kontrolu nad sustavom grijanja/hlađenja u Vašem objektu. Također izbjegavate nagrđivanje objekta beskrajnim split-sustavima.

Ukoliko imate daljnjih pitanja o načinu funkcioniranja sustava (ili Vas zanimaju detaljne tehničke specifikacije) slobodno nas kontaktirajte ili preuzmite neku od ponuđenih brošura i kataloga.

Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji
Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji
Energetska modernizacija u industrijskoj proizvodnji

Rješenja za industriju

Velik broj industrijskih procesa zahtijeva grijanje i hlađenje u različitim fazama procesa, a što se tradicionalno osiguravalo zasebnim sustavima. Međutim ugradnjom dizalice topline moguće je postići rekuperaciju topline, tj. iskorištenje preuzete topline iz dijele procesa gdje je potrebno hlađenje i njeno korištenje u dijelu procesa gdje je potrebno grijanje. Kako se to postiže jednim uređajem, tada je efektivno moguće eliminirati trošak jedne od tih dvije faza procesa jer se toplina za nju dobiva iz drugoga uz rad samo jednog sustava. U ovakvim sustavima je moguće kombinirati i dodatne rekuperacijske uređaje (npr. sa kompresora) da bi se dodatno povećala ukupna iskoristivost sustava. Osim toga moguće je kombinirati različite sustave u rekuperaciji npr. zagrijavati vodu za proces u jednom spremniku toplinom rekuperiranom od hlađenja proizvodne hale. Sve ovo čini dizalice topline posebno zanimljivima za industrijske primjene u sustavima koji rade pri niskim i srednjim temperaturama.

Pri tome dizalice topline imaju prednosti čak i ako se ne koriste u rekuperacijskom modelu, jer omogućavaju uštede u pogonskim troškovima u odnosu na klasične sustave, te ne predstavljaju problem po kvalitetu zraka ili sigurnost radnika, a nisu ni podložne jednako strogim propisima po pitanju smještaja opreme.

Ukoliko imate daljnjih pitanja o načinu funkcioniranja sustava (ili Vas zanimaju detaljne tehničke specifikacije) slobodno nas kontaktirajte ili preuzmite neku od ponuđenih brošura i kataloga.

Mogućnost sufinanciranja iz EU fondova

Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u objektima raznih namjena može ostvariti subvenciju iz europskih fondova. Iskorištavanjem dostupnih subvencija se značajno smanjuje vrijeme povrata investicije.

Moguće je ostvariti subvencije od 45% do 85%, a više o mogućnosti subvencioniranja možete doznati na našoj stranici o dobivanju poticajnih sredstava iz europskih i državnih fondova.

Europski strukturni i investicijski fondovi

Imate pitanja?

Obratite nam se sa povjerenjem

Info telefon

Nazovite nas

Broj telefona

Email

Ispunite online obrazac

Pošaljite nam email