Princip rada

Dizalica topline je stručni naziv za sustave, a koji koriste isti princip rada kao i kućni klima uređaji, te kuhinjski hladnjaci. Dizalice topline se razlikuju u tome što im je primarna namjena grijanje, te je u njima zamjenjena funkcija unutarnje i vanjske jedinice. Tako dok kuhinjski hladnjaci uvijek hlade unutrašnjost hladnjaka i griju „vanjski“ prostor kuhinje, dizalice topline primarno hlade vanjski zrak, vodu ili tlo, a griju vodu u sustavu grijanja. Da bi se omogućio ovakav način prijenosa topline, kao i u hladnjaku, dizalice topline kao pogonski uređaj imaju kompresor koji omogućuje potrebnu promjenu tlaka (i temperature isparavanja/kondenzacije) radne tvari u sustavu.

Sam naziv dizalica topline (a često se nazivaju i toplinskim pumpama) je nastao kao opis samog principa rada susutava. Ideja je da dizalice topline omogućuju podizanje (“pumpanje”) topline sa medija niže temperature (poput hladnog vanjskog zraka) na medij više temperature (poput vode u spremniku).

Rješenja za obiteljske kuće

S porastom cijena tradicionalnih energenata i činjenicom da danas s rastom ljetnih temperatura hlađenje kuće više nije luksuz nego predstavlja stvarnu potrebu, dizalice topline predstavljaju optimalno rješenje za velik broj korisnika obzirom da mogu i grijati i hladiti objekt uz niske troškove energenta.

Za obiteljske kuće najisplativije ovakvo rješenje predstavljaju dizalice topline zrak-voda koje koriste vanjski zrak kao izvor topline, a spajaju se na klasični toplovodni sustav grijanja. Ovakvo rješenje ne zahtjeva plinski priključak, spremnik UNP-a ili lož ulja, podrum za smještaj metara drva, niti dimnjak. Osim toga, dizalice topline su vrlo komforan sustav za korištenje jer ne zahtijevaju nikakvu pripremu energenta kao primjerice kotlovi na biomasu.

U obiteljskim kućama se ovakvi sustavi sastoje od vanjske jedinice i unutrašnje jedinice sa međuspremnikom topline (u praksi često zvanim i pufer ili buffer spremnik). Vanjska jedinica je izgledom slična klasičnim vanjskim jedinicama tzv. split-klima sustava, ali je nešto veća od njih. Unutarnja jedinica i pufer spremnik su nešto veći komadi opreme, ali ne zahtijevaju više prostora za smještaj nego klasični kotao/peć na drva.

Ukoliko imate daljnjih pitanja o načinu funkcioniranja sustava (ili Vas zanimaju detaljne tehničke specifikacije) slobodno nas kontaktirajte ili preuzmite neku od ponuđenih brošura i kataloga.

Mogućnost sufinanciranja iz EU fondova

Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u objektima raznih namjena može ostvariti subvenciju iz europskih fondova. Iskorištavanjem dostupnih subvencija se značajno smanjuje vrijeme povrata investicije.

Moguće je ostvariti subvencije od 40% do 80%, a više o mogućnosti subvencioniranja možete doznati na našoj stranici o dobivanju poticajnih sredstava iz europskih i državnih fondova.

Europski strukturni i investicijski fondovi

Imate pitanja?

Obratite nam se sa povjerenjem

Info telefon

Nazovite nas

Broj telefona

Email

Ispunite online obrazac

Pošaljite nam email